Od 18 lat jestem jaroszem, specjalizuję się w daniach bezmięsnych. Żyję dość skromnie, więc gotujęoszczędnie.
Składniki:
● 1 kg cukinii (pokrojonej w kostkę wielkości 2x2 cm)
● 1 kg cukru
● 0,5 litra soku owocowego o intensywnym kolorze i smaku (np. malinowego, z aronii lub z czarnego bzu)
Żelki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier rozpuszczamy w soku,
zagotowujemy, wkładamy
pokrojoną cukinię i doprowadzamy
do wrzenia. Trzymając
na ogniu, mieszamy, aż cukinia
zmieni kolor i stanie się półprzezroczysta Płyn odcedzamy
(można go wykorzystać do
innych celów).
2.Cukinię wykładamy na blachę
i odstawiamy do wysuszenia,
od czasu do czasu przesypujemy
cukrem.
Komentarze