Całoroczna sałatka o ciekawym słodko kwaśnym smaku. Kolorowa, idealna na świąteczny stół i nie tylko. Delikatna w smaku, pasuje na śniadanie i uroczystą kolację.
40 min
Składniki:
Składniki:
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 mango
Opakowanie mix sałat
1 czerwony grejpfrut
3 mandarynki + 3 mandarynki do dekoracji.
Olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, przyprawa do gyrosa, sok z 1 cytryny
Skórka z grejpfruta do dekoracji
Zegarowa sałatka z owocami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: filet z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i przyprawą gyros. Odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju, wystudzić. Sałatę opłukać, osuszyć, rozłożyć na talerzu. Mandarynki i grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, obrać z błonek i pokroić na małe kawałki. Z granatu wyjmujemy pestki. Na sałacie układamy owoce na przemian z mięsem, posypujemy pestkami granatu. Ze skórki grejpfrutowej wycinamy cyferki rzymskie, układamy dekoracyjnie na sałatce. Brzegi sałatki okładamy cząstkami mandarynek. Z miodu, soku z cytryny i oliwy wykonujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy przed podaniem sałatkę.
Komentarze