Ciasto zebra serowa z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą. Następnie na przemian wlewać olej i oranżadę, wymieszać.
2.Ciasto podzielić na dwie, równe części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą z 2 łyżkami mąki. Blachę o wym.25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wlewać łyżką na środku, na przemian porcje ciasta, tworząc wzór zebry. Piec w temp.180 st.ok.40-50 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
3.Galaretki rozpuścić każdą w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
4.Serek zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Całość połączyć z przygotowaną wg. opakowania żelatyną. Galaretki pokroić w kostkę, dołożyć do masy serowej i delikatnie przemieszać.
5.Dolną część ciasta przełożyć do formy wraz z papierem do pieczenia, w którym się piekło. Wyłożyć masę serową wraz z galaretkami. Przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do lodówki na 2-3 godz. a najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze