Upiekłam zebrę, połowę moje łasuchy zjadły jeszcze na ciepło, na drugą połowę kiedy już była zimna nikt nie miał ochoty :( Tak więc powstało to ciasto zebropodopne z owocami :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
zebra:
•5 całych jajek
•250 ml. oleju (szklanka)
•270 ml. soku jabłkowego
•250 g cukru (szklanka) + łyżka cukru z wanilią
•2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżeczki z małym czubkiem proszku do pieczenia
•dodatkowo na źniej 2 łyżki mąki + 2 łyżki ciemnego kakao
•krem:
•1 budyń waniliowy bez cukru + 400 ml. mleka + 2 łyżki cukru
•100 g miękkiego masła + 2 łyżki cukru pudru
•200 g gładkiego twarogu (nie z wiaderka) lub mascarpone
•galaretka:
•1 galaretka cytrynowa + 200 ml. gorącej wody + 250 ml. soku jabłkowego
•inne:
•500 g malin na wierzch + kilka dużych truskawek
•sok jabłkowy do nasączenia spodu
•listki mięty do dekoracji
Ciasto zebra z owocami, galaretką i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zebra:
Jajka w całości razem z cukrami ubić na puszystą masę.
Dodać jednocześnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sok jabłkowy i miksować dalej na zmniejszonych obrotach do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną wymieszać z kakao, a drugą z odłożoną mąką. Obie masy powinny mieć zbliżoną gęstość.
Na wyłożoną papierem tortownicę (śr. 25 cm) wlewać naprzemiennie po jednej lub 2 łyżki jednego i drugiego ciasta na środek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu połowę ciasta można skonsumować jako tradycyjną zebrę, drugą połowę przeciąć na dwa półkrążki, dopasować do siebie aby tworzyły koło, nasączyć sokiem jabłkowym.
2.Ugotować gęsty budyń i schłodzić w zimnej wodzie, później w lodówce, przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml. gorącej wody, jak będzie gotowa wlać do niej zimny sok jabłkowy, odstawić do lodówki pilnując aby za bardzo się nie zsiadła.
W tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę, dodać gładki twaróg ( ja miałam własnej roboty z wiejskiego mleka) lub mascarpone, miksować tylko do połączenia.
Dodawać po łyżce zimny budyń aż do jego wyczerpania.
Krem serowy wyłożyć na ciasto, na tym ułożyć owoce, założyć obręcz.
3.Zalać lekko tężejącą galaretką, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, na przynajmniej 3 godziny.
Komentarze