Ciasto Zebra z owocami, galaretką i kremem

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Upiekłam zebrę, połowę moje łasuchy zjadły jeszcze na ciepło, na drugą połowę kiedy już była zimna nikt nie miał ochoty :( Tak więc powstało to ciasto zebropodopne z owocami :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • zebra:
    •5 całych jajek
    •250 ml. oleju (szklanka)
    •270 ml. soku jabłkowego
    •250 g cukru (szklanka) + łyżka cukru z wanilią
    •2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżeczki z małym czubkiem proszku do pieczenia
    •dodatkowo na źniej 2 łyżki mąki + 2 łyżki ciemnego kakao
    •krem:
    •1 budyń waniliowy bez cukru + 400 ml. mleka + 2 łyżki cukru
    •100 g miękkiego masła + 2 łyżki cukru pudru
    •200 g gładkiego twarogu (nie z wiaderka) lub mascarpone
    •galaretka:
    •1 galaretka cytrynowa + 200 ml. gorącej wody + 250 ml. soku jabłkowego
    •inne:
    •500 g malin na wierzch + kilka dużych truskawek
    •sok jabłkowy do nasączenia spodu
    •listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Ciasto zebra z owocami, galaretką i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u77yhd 1. Zebra:
    Jajka w całości razem z cukrami ubić na puszystą masę.
    Dodać jednocześnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sok jabłkowy i miksować dalej na zmniejszonych obrotach do połączenia składników.
    Ciasto podzielić na dwie części, jedną wymieszać z kakao, a drugą z odłożoną mąką. Obie masy powinny mieć zbliżoną gęstość.
    Na wyłożoną papierem tortownicę (śr. 25 cm) wlewać naprzemiennie po jednej lub 2 łyżki jednego i drugiego ciasta na środek.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu i wystudzeniu połowę ciasta można skonsumować jako tradycyjną zebrę, drugą połowę przeciąć na dwa półkrążki, dopasować do siebie aby tworzyły koło, nasączyć sokiem jabłkowym.
  • image-08rst4q 2. Ugotować gęsty budyń i schłodzić w zimnej wodzie, później w lodówce, przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
    Galaretkę rozpuścić w 200 ml. gorącej wody, jak będzie gotowa wlać do niej zimny sok jabłkowy, odstawić do lodówki pilnując aby za bardzo się nie zsiadła.
    W tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę, dodać gładki twaróg ( ja miałam własnej roboty z wiejskiego mleka) lub mascarpone, miksować tylko do połączenia.
    Dodawać po łyżce zimny budyń aż do jego wyczerpania.
    Krem serowy wyłożyć na ciasto, na tym ułożyć owoce, założyć obręcz.
  • image-0cqcxrc 3. Zalać lekko tężejącą galaretką, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, na przynajmniej 3 godziny.
  • 4. Smacznego życzę !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować