Zebra z porzeczkową nutką

5 (154 ocen)

Szybkie, smaczne i efektowne ciasto lekko pachnące porzeczkami. Na pewno przypadnie do gustu rodzinie i gościom, zwłaszcza najmłodszym.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    kilka kropli olejku waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    niepełna szklanka oleju
    szklanka wody gazowanej Żywiec Zdrój o smaku porzeczki z żurawiną
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Zebra z porzeczkową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy olejek waniliowy i po kolei żółtka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy, następnie wlewamy olej i wodę gazowaną i całość mieszamy delikatnie łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Połowę ciasta odlewamy i dodajemy do niej kakao i 2 łyżki wody, mieszamy.
  • 2. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wym. 30x20cm lub tortownicę o średnicy 26cm. Na środek formy wlewamy łyżkę jasnego ciasta, na nie łyżkę ciemnego i tak na przemian, aż do skończenia ciasta. Pieczemy w 180ºC przez 45 – 50min.
  • 3. Wierzch wystudzonego ciasta zdobimy polewą czekoladową.

Porady

Do ciasta możemy użyć wody gazowanej o dowolnym, ulubionym smaku. Warunek – napój nie może być kolorowy, chyba że chcemy mieć tęczową zebrę ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować