Żeberka lubi większość osób z mojej rodziny, ja znajduje się w tej mniejszości. Lecz nic nie stoi mi na przeszkodzie żeby je właśnie dla rodzinki przygotować. Zapraszam na żeberka z piekarnika :)
Składniki:
Składniki na 4 osoby
około 1 kg żeberek w paskach
2 liście laurowe
1/2 cebuli
4 kulki ziela ang.
1-2 ząbki czosnku
sól czosnkowa
papryka słodka
oliwa / olej
Żeberka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i osuszamy.
Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki.
W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Oczywiście do marynaty wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek.
Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz czosnek z marynaty aby żeberka podczas pieczenia nabierały ich aromatu.
2.Żeberka piekłam w 190 stopniach przez pierwszą 1h przykryte były folią aluminiową żeby za mocno się nie zrumieniły, następnie odkryłam folie i piekłam kolejne 30-60 min. Po około 1 h i 30 min trzeba sprawdzić widelcem czy aby nasze żeberka nie są już gotowe bo morze się i tak zdarzyć, wszystko zależy od mięsa na jakie natrafiliśmy.
Komentarze