Żeberka z piekarnika

4.5 (158 ocen)

Żeberka lubi większość osób z mojej rodziny, ja znajduje się w tej mniejszości. Lecz nic nie stoi mi na przeszkodzie żeby je właśnie dla rodzinki przygotować. Zapraszam na żeberka z piekarnika :)

Składniki:

  • Składniki na 4 osoby
    około 1 kg żeberek w paskach
    2 liście laurowe
    1/2 cebuli
    4 kulki ziela ang.
    1-2 ząbki czosnku
    sól czosnkowa
    papryka słodka
    oliwa / olej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u1qiku 1. Żeberka myjemy i osuszamy.
    Cebule kroimy na piórka a czosnek w plasterki.
    W pojemniku mieszamy oliwę z przyprawami oraz nacieramy mięso czosnkiem i układamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Oczywiście do marynaty wkładamy też cebulę najlepiej pomiędzy kawałki żeberek.
    Następnego dnia szykujemy sobie naczynie żaroodporne i układamy w nim nasze żeberka, przekładając cebule oraz czosnek z marynaty aby żeberka podczas pieczenia nabierały ich aromatu.
  • image-0mbta1x 2. Żeberka piekłam w 190 stopniach przez pierwszą 1h przykryte były folią aluminiową żeby za mocno się nie zrumieniły, następnie odkryłam folie i piekłam kolejne 30-60 min. Po około 1 h i 30 min trzeba sprawdzić widelcem czy aby nasze żeberka nie są już gotowe bo morze się i tak zdarzyć, wszystko zależy od mięsa na jakie natrafiliśmy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować