Żeberka z marchewką duszone w winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To co że liczę kalorie :) policzyłam i zjadłam :) Przepyszne soczyste i aromatyczne :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g żeberek
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    pół szkl czerwonego wina
    2 łyżeczki brązowego cukru
    majeranek
    bazylia
    sól
    pieprz
    400 ml wywaru wołowo drobiowego lub rosołu
    tłuszcz do smażenia

Żeberka z marchewką duszone w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć na złoty kolor żeberka z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić na kawałki ok 3 cm, cebulę pokroić na plastry.
    Przysmażone żeberka przwłożyć do garnka, dodać marchewkę, cebulę, posiekany czosnek i przyprawy. Podlać winem i rosołem. Dusićpod przykryciem ok godzinę. Nastepnie odkryć, dodać cukier i odparować sos.

    Podawać z ziemniakami i sałatką lub konserwowym ogórkiem.

Komentarze

Podobne przepisy