Żeberka z chili w sosie miodowo - ketchupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do wrzątku wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek, cebulę, sól i gotujemy aż do miękkości mięsa (około godziny). Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i studzimy.Wodę wylewamy.
2.W miseczce przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z chili (ewentualnie z ostrą papryką), miodem, bazylią, tymiankiem. Wszystko mieszamy i polewamy żeberka.
3.Blasze smarujemy oliwą, kładziemy na niej obrane ziemniaki - pokrojone w małe kawałki i posypujemy je: tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, estragonem, solą. Obok ziemniaków kładziemy ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w krążki.
4.Następnie na blasze dajemy żeberka w sosie i wszystko pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C jakieś 20-30 minut do momentu chrupiącej skórki.
Komentarze