Żeberka najpierw są marynowane w przyprawach, następnie gotowane w kwaśniej kapuście kiszonej ( bez odsączania) i podane z kapustą zasmażaną, w której się gotowały.
Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka rozkroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką. Marynować w lodówce przez godzinę.
2.Kapustę posiekać ( nie odsączać z kwasu), zalać wodą ( 500ml) i nastawić do gotowania.
3.Żeberka obsmażyć na patelni z każdej strony. Dodać do gotującej się kapusty. Wsypać majeranek i kminek. Gotować do miękkości żeberek i kapusty.
4.Ugotowaną kapustę przełożyć na patelnię ( może być ta sama, na której podsmażane były żeberka), na brzegu patelni zrobić wolne miejsce i rozpuścić łyżkę masła, i dodać szybko łyżkę mąki. ( powstanie zasmażka). Energicznie wymieszać i połączyć z kapustą. Smażyć jeszcze przez chwilę. Można ponownie doprawić kminkiem, majerankiem, pieprzem bądź solą.
Komentarze