Żeberka w ziołach pieczone z warzywami

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jestem studentką Technologii Chemicznej i pomimo codziennego zabieganego, uczelnianego życia staram się przygotować coś smacznego dla mnie i moich akademickich przyjaciół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek trójkątów
    2 czerwone papryki (lub żółtą i czerwoną)
    4 średnie białe cebulę i 1 czerwoną
    3 pomidory
    duży ogórek
    3 ząbki czosnku
    majeranek
    zioła prowansalskie
    sól i pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w ziołach pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażone żeberka, przed włożeniem do piekarnika. 1. 1. Mięso umyć, osuszyć. Po czym natrzeć majerankiem i ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć żeberka.
    2. Cebulę pokroić w talarki, resztę warzyw w nieregularne kostki. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Zarumienione żeberka osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    4. Na tej samej patelni lekko podsmażyć warzywa.
    5. Spód blachy wykładamy warzywami na to układamy mięso i plasterki czosnku. Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min. w temp. 180 St.

Porady

Co jakiś czas podlewać żeberka powstającym sosem, dzięki czemu mięso nie będzie suche. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować