Żeberka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i miażdżymy.
Żeberka myjemy, osuszamy
i kroimy. Nacieramy
czosnkiem, solą, pieprzem
i ziołami. Odstawiamy na 30
minut. Podsmażamy na oleju.
2.Pieczarki oczyszczamy
i kroimy w plasterki. Marchewkę
obieramy, myjemy i kroimy
w talarki. Żeberka gotujemy
ok. 20 minut w bulionie z marchewką,
zielem angielskim
i liściem laurowym. Wsypujemy
pieczarki. Gotujemy, aż żeberka
zmiękną. Wyjmujemy.
3.Mąkę mieszamy z wodą
i śmietaną. Zagęszczamy sos.
Posypujemy koperkiem.
Porady
● Do sosu zamiast pieczarek można użyć namoczonych suszonych grzybów.
● Do bulionu, w którym gotujemy żeberka, można wsypać kilka jagód jałowca.
Komentarze