Żeberka w sosie grzybowym

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję rachunkowość i finanse. Gotuję dla córki Nikoli, męża i taty.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek
    ● ok. 8 średnich pieczarek
    ● 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
    ● 1-1,5 l bulionu
    ● mały kubek śmietany 18-proc.
    ● marchewka
    ● 1-2 łyżki mąki
    ● olej do smażenia
    ● liść laurowy
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w sosie grzybowym 1. Czosnek obieramy i miażdżymy.
    Żeberka myjemy, osuszamy
    i kroimy. Nacieramy
    czosnkiem, solą, pieprzem
    i ziołami. Odstawiamy na 30
    minut. Podsmażamy na oleju.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plasterki. Marchewkę
    obieramy, myjemy i kroimy
    w talarki. Żeberka gotujemy
    ok. 20 minut w bulionie z marchewką,
    zielem angielskim
    i liściem laurowym. Wsypujemy
    pieczarki. Gotujemy, aż żeberka
    zmiękną. Wyjmujemy.
  • 3. Mąkę mieszamy z wodą
    i śmietaną. Zagęszczamy sos.
    Posypujemy koperkiem.

Porady

● Do sosu zamiast pieczarek można użyć namoczonych suszonych grzybów. ● Do bulionu, w którym gotujemy żeberka, można wsypać kilka jagód jałowca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować