żeberka w marynacie curry..

4.5 (176 ocen)

Fajny pomysł na żeberka - marynata curry nada im charakteru! Żeberka nie tylko będą soczyste, ale też odpowiednio doprawione. Tak przygotowane żeberka podaję do pieczywa lub na obiad z sałatką i ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    2 łyżki miodu
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka chili
    1,5 łyżki curry
    olej do marynaty
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Żeberka w marynacie curry.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, odstawiamy na bok. Żeberka potrzebują min. 15 minut, aby pierwsze smaki "przegryzły się".
  • 2. W misce, robimy marynatę. Wlewamy olej, dodajemy mieloną paprykę, curry i chili. Mieszamy by przyprawy nieco się połączyły. Następnie dodajemy miód i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość.
  • 3. Wrzucamy żeberka, pamiętając by każdy kawałek był oblepiony marynatą. Tak przyszykowane mięso pozostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Ja swoje żeberka wrzuciłam do woreczka do pieczenia i włożyłam na całą noc do lodówki (od czasu do czasu obracałam)
  • 4. Żeberka pieczemy w 180 C około 60-70 min do miękkości. Jakieś 20 minut przed końcem przecięłam woreczek żeby powstała chrupiąca skórka - właśnie tak przygotowane żeberka uwielbia moja rodzina!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Pomysłów na żeberka jest mnóstwo! Ważne, aby zadbać o dobry produkt bazowy - żeberka kupujmy u zaufanych sprzedawców, zachowując łańcuch chłodniczy, aby nie zepsuły się w lodówce, zanim zdecydujemy się podać mięso. Unikajmy paczkowanych propozycji z gotową marynatą - takie żeberka często zawierają zbędne dodatki soli czy konserwantów. Żeberka najlepiej smakują, jeśli nieco poleżą w naszej ulubionej marynacie - mięso nie tylko zyska pyszny smak, ale też wyjątkową, kruchą a zarazem soczystą konsystencję. Żeberka możemy przygotować zarówno na grillu, jak i na patelni, w piekarniku czy duszone w głębokim garnku.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować