żeberka w jarzynach

0 (0 ocen)

Proste i smaczne

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    Sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pietruszka
    ½ selera
    1 szkl rosołu
    Przyprawy ziołowe do mięsa
    Ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka w proszku, przyprawa uniwersalna
    Olej

Żeberka w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami (odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz.). Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka z obu stron, potem włożyć do pieczaka. Jarzyny zetrzeć na dużej tarce, cebulę pokroić w talarki, podsmażyć i dodać do żeberek. Podlać rosołem i dusić na wolnym ogniu, aż będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy