Te żeberka są moim ulubionym daniem z grilla. Robię je zawsze, kiedy tylko zanosi się na popołudnie przy rozgrzanych węglach.Żeberka te są delikatne, łatwo się oddzielają od siebie i są pyszne.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- żeberka wieprzowe: 1 plaster
- sól: 1 szczypta
- ketchup: 1 szklanka
- woda: 0.25 szklanki
- ocet winny: 0.25 szklanki
- brązowy cukier: 0.25 szklanki
- oliwa lub dobry olej: 3 łyżki
- papryka słodka i ostra: 3 łyżki
- chilli w proszku: 1 łyżeczka
- czosnek (ząbki): 3 sztuki
Żeberka grillowane w sosie barbecue własnej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw należy przygotować sobie sos. Będzie on nam potrzebny w całym etapie grillowania.
Ja robię swój własny (można go zrobić więcej i zamrozić).
Można też zakupić coś co również się nada, czyli sos Barbecue do grillowanego mięsa. Sprzedają takie. Jeśli kupisz, to przejdź do pieczenia, a jeśli wolisz się pobawić nad najlepszym smakiem, to zostań ze mną i zdobądź produkty z drugiej listy składników.
2.W rondelku rozgrzać olej. Dodać czosnek i lekko podsmażyć. Dodać wszystkie składniki (ketchup, wodę, ocet winny, cukier, paprykę i chilli) i wymieszać.
Podgrzewać jeszcze 15-20 minut bez gotowania.
Sos gotowy.
Można jeszcze doprawić do smaku wedle uznania.
3.Umyć żeberka i osuszyć.
Zerwać błonę z żeberek. Od strony kości, taka lekko przezroczysta skórka, trochę jak papier. Odchodzi dobrze. Jeśli ślizgają Ci się palce, weź ręcznik papierowy i z jego pomocą spokojnie sobie poradzisz. Zapewni Ci on dobry chwyt.
4.Żeberka delikatnie osolić, ale tylko delikatnie, bo sól nie spłynie z nich i można przesolić.
Następnie żeberka zwinąć w rulon i przekłuć patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to aby się nie rozwinęły podczas grillowania.
Całość nasmarować sosem, który wcześniej przygotowaliśmy i zacząć grillowanie.
Najlepiej w grillu z przykrywką, albo samo mięso przykryć folią aluminiową bądź gazetą (nie powinna się zapalić, byle było wiele stron).
5.Sos dodatkowo wymieszać ze sporą ilością oleju i zaopatrzyć się w pędzelek do smarowania potraw (ja używam szczoteczki do zębów, oczywiście nowej).
Będziemy smarować mięso praktycznie co 10-15 minut przez 2 godziny pieczenia. Za każdym razem obracając mięso aby się nie przypaliło i oczywiście cały czas powinno być przykryte w trakcie grillowania.
Jeśli kapiący olej się zapali, należy podlać wodą węgiel i go ugasić.
6.Po 2-ch godzinach jedyne co nam pozostaje to zdjąć je z rusztu, wyjąć patyczek i podzielić na porcję.
Brak w nich tłuszczu, pozostaje samo delikatne mięso o bardzo wyraźnym smaku.
Smacznego. To danie na pewno Wam posmakuje, nawet jeśli nie lubiliście wcześniej żeberek.
Komentarze