Żeberka a la bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka przyprawiamy solą , pieprzem i obsmażamy w szybkowarze z każdej strony . Wyjmujemy i na pozostałym w szybkowarze tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka . Dodajemy przecier i chwilkę smażymy mieszając . Wrzucamy drobno pokrojoną kapustę i chwilkę dusimy mieszając . Podlewamy ok.1/2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową oraz dolewamy wodę z moczonych grzybów. Wkładamy żeberka i wciskamy je w kapustę . Grzyby siekamy i dodajemy razem ze śliwkami do potrawy .
2.Wrzucamy pieprz ,ziele , liście laurowe , kminek , majeranek i solimy do smaku .Zamykamy szybkowar i dusimy ok. 20 minut . Pod koniec otwieramy szybkowar , delikatnie mieszamy . Sprawdzamy gęstość potrawy powinna mieć konsystencję bigosu więc w razie potrzeby dolewamy bulionu i doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Potrawę im więcej podgrzewamy tym jest smaczniejsza .
Komentarze