Żeberka a la bigos

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kto lubi bigos pokocha tą potrawę .

  • 60 min

Składniki:

  • 3-4 kawałki mięsnych żeberek
    pół główki kapusty
    1 cebula
    2 łyżki przeciery pomidorowego
    namoczone 3-4 grzyby suszone
    2-3 suszone śliwki
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu
    3 listki laurowe
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka kminku
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    łyżka oleju


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka a la bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka przyprawiamy solą , pieprzem i obsmażamy w szybkowarze z każdej strony . Wyjmujemy i na pozostałym w szybkowarze tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka . Dodajemy przecier i chwilkę smażymy mieszając . Wrzucamy drobno pokrojoną kapustę i chwilkę dusimy mieszając . Podlewamy ok.1/2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową oraz dolewamy wodę z moczonych grzybów. Wkładamy żeberka i wciskamy je w kapustę . Grzyby siekamy i dodajemy razem ze śliwkami do potrawy .
  • 2. Wrzucamy pieprz ,ziele , liście laurowe , kminek , majeranek i solimy do smaku .Zamykamy szybkowar i dusimy ok. 20 minut . Pod koniec otwieramy szybkowar , delikatnie mieszamy . Sprawdzamy gęstość potrawy powinna mieć konsystencję bigosu więc w razie potrzeby dolewamy bulionu i doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Potrawę im więcej podgrzewamy tym jest smaczniejsza .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować