Żeberka majonezowo-chrzanowe

0 (0 ocen)

Lekko ostre żeberka pieczone z marchewką i cebulą.Możemy także razem upiec ziemniaki i cały obiad będzie gotowy.

Składniki:

  • 1 kg. żeberek w pasku
    2 cebule
    2 marchewki
    Marynata:
    4 łyżki majonezu
    3 łyżki ostrego chrzanu
    1/2 szklanki jasnego piwa
    1 łyżka:
    soli , pieprzu
    słodkiej i ostrej papryki
    2 łyżki masła

Żeberka majonezowo-chrzanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć pokroić na mniejsze kawałki ( tak by w każdym kawałku była 1 lub 2 kostki)
    Warzywa obrać umyć.
    Marchew pokroić w plasterki,cebulę w piórka.
    Składniki marynaty połączyć razem , przelać do mięsa z cebulą i marchewką.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Odstawić do lodówki na 4-5 h. lub na noc.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 18st.
    Mięso z warzywami przełożyć do blaszki , dodać masło.
    Piec 60 min co jakiś czas przewracając składniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy