Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chleb wg przepisu Szefa Piekielnej kuchni – Gordona Ramsaya. Ze względu na swój słodkawy smak najlepiej będzie smakował z białym serkiem lub konfiturą, Robiłam go już kilka razy i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii. Pole

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g masła
    250 dag daktyli, bez pestek i posiekanych
    250 ml gorącej wody
    250 g mąki pszennej
    150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    100 g zmielonych płatków owsianych na mąkę
    0,5 łyżeczki soli morskiej
    100 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże jajka, lekko rozbełtane
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg gordona ramsaya - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba).
    Do ustawionego na niewielkim ogniu rondelka dajemy 50g masła, daktyle, i wodę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier - mieszamy. Robimy wgłębienie w środku do którego dajemy jajka, ekstrakt waniliowy i daktyle wraz z zalewą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i ziarna siemienia lnianego.
    Masę przełożyć do wcześniej natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę bez termoobiegu.
    Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony.
    Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować