Danie to powstało podczas zajęć z grupą młodzieży uczącej się w ZNSS w Tarnowie podczas zajęć dospodarstwa domowego. Danie przetestowała mlodzież kl. II . Bardzo wszystkim smakowało .
Zdrowe młodzieżowe danie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Brokuły ugotowac na parze, 1/4 części odłożyć po ugotowaniu.
2. Serek topiony rozpuścićdodając odłożonego brokuła, zagotować i zmiksować w blenderem.
3. Ryż wysypać z woreczków i usmażyć na 2- 3 łyżkach oleju , można dodać 1 łyżkę masła . Smażyć ,cały czas mieszając około 2-3 minut dodając ulubione przyprawy : paprykę, pieprz, ziarenka smakul lub vegete , czosnek, po czym dolac 1/2 szklanki wody cały czas mieszać w miare poyrzeby dolac wody. Dusić ryż do miękkości .
4.Zmiksowanymi z brokułami serkami polać pozostałe ugotowane na parze brokuły.
5. Filety pokroić w kostę i usmażyc na niewielkiej ilosci oleju z przyprawami .
wylozyć na talerz , dodać ryż , brokuły polane sosem brokułowo - serowym
Komentarze