Zbójnickie kąski z pomidorową salsą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche ciasto francuskie z farszem z mięsa i kiszonej kapusty z dodatkiem pysznego, pomidorowego sosu. Wspaniała przystawka, która sprawdzi się na każdej imprezie, spotkaniu rodzinnym, lub po prostu jako przekąska przed telewizorem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    -200 g mięsa mielonego z surowej szynki
    -100 g kiszonej kapusty
    -1 duży pomidor

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego

    Składniki robocze:
    -1 ząbek czosnku
    -3 gałązki natki pietruszki
    -2 łyżeczki majonezu
    -3 listki laurowe
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 łyżeczka kminku
    -1 łyżeczka curry
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 łyżeczka przyprawy gyros
    -1 łyżeczka czosnku granulowanego
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -pół łyżeczki pieprzu+ odrobina do sosu
    -szczypta soli
    -olej do smażenia
    -woda do obgotowania kapusty

    Do dekoracji:
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zbójnickie kąski z pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy curry, paprykę słodką, przyprawę gyros, czosnek granulowany i pieprz. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.
  • 2. W tym czasie kapustę siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak by lekko ją przykryła). Dodajemy ziele angielskie, kminek i liście laurowe. Gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie kapustę dokładnie odcedzamy z wody. Wyjmujemy z niej liście laurowe i ziele angielskie.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kapustę i posypujemy przyprawą uniwersalną. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy mięso. Całość smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając (aż mięso nie będzie surowe). Następnie farsz odsączamy z tłuszczu i studzimy (musi być zimny)
  • 4. Ciasto francuskie dzielimy na 5 pasków. Z każdego paska wykrawamy 4 kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po czubatej łyżeczce farszu. Następnie sklejamy przeciwległe brzegi (po przekątnej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach.
  • 5. W tym czasie przygotowujemy sos: pomidora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na teflonową patelnię (bez tłuszczu). Podsmażamy ciągle mieszając aż się całkowicie rozpadnie. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy jeszcze minutę. Następnie wrzucamy do naczynia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Dokładnie mieszamy.
  • 6. Gotowe ciasteczka układamy na talerzu, obok podajemy sos. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Porady

Podane proporcje wystarczają na 20 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować