Zawijany tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody.
Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy.
Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy masę na biszkopt i pieczemy w temperaturze 175 stopni
przez około 10 minut.
Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę,
ściągamy papier i posypujemy cukrem.Nakrywamy suchą ścierką
i pozostawiamy do wystudzenia.
2.MASA SEROWA:
1. Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki i odstawić.
2. Serek mascarpone i twaróg z wiaderka ucieramy
z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy likier.
W osobnej misy ubijamy śmietaną z cukrem pudrem
i śmietan fixem na sztywno.
Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do masy serowej.
3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim wystudzony biszkopt.
Kawa powinna być zimna.
4. Masę serową wykładamy na nasączony biszkopt, posypujemy posiekaną czekoladą.
5. Biszkopt z masą kroimy w pasy szerokości około 5 cm.
6. Pierwszy pas zwijamy w rulon i wykładamy na środek tortownicy lub patery.
7. Kolejne pasy zawijamy wokół ustawionej na paterze rolady (zaczynamy w miejscu
gdzie skończył się poprzedni pasek).
8. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej
kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
10. Śmietanę (250ml) ubić na sztywno.
Usunąć folię z tortu, wysmarować ubitą
śmietaną boki i wierzch tortu.
Posypać górę kakao i startą na grubych oczkach czekoladą,
część śmietany wycisnąć przez szprycę i ozdobić wedle uznania.
Komentarze