ZAWIJANY TORT TIRAMISU

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Pyszny, kremowy, lekki torcik.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    4 jajka
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    niepełna szklanka mąki pszennej tortowej (około 3/4)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    250g serka mascarpone
    500g zmielonego twarogu z wiaderka
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka likieru amaretto
    250g śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan fix
    100g gorzkiej czekolady
    PONCZ (wystarczy połowa):
    100ml mocnej kawy posłodzonej (z 2 łyżeczek)
    2 łyżki amaretto

    DODATKOWO:
    250ml śmietany 30%
    kakao
    ok. 30g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tiramisu Kawy

Zawijany tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZAWIJANY TORT TIRAMISU 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody.
    Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
    Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy.
    Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
    i delikatnie mieszamy.
    Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
    wylewamy masę na biszkopt i pieczemy w temperaturze 175 stopni
    przez około 10 minut.
    Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę,
    ściągamy papier i posypujemy cukrem.Nakrywamy suchą ścierką
    i pozostawiamy do wystudzenia.
  • ZAWIJANY TORT TIRAMISU 2. MASA SEROWA:
    1. Czekoladę posiekać nożem na malutkie kawałki i odstawić.
    2. Serek mascarpone i twaróg z wiaderka ucieramy
    z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy likier.
    W osobnej misy ubijamy śmietaną z cukrem pudrem
    i śmietan fixem na sztywno.
    Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do masy serowej.
    3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim wystudzony biszkopt.
    Kawa powinna być zimna.
    4. Masę serową wykładamy na nasączony biszkopt, posypujemy posiekaną czekoladą.
    5. Biszkopt z masą kroimy w pasy szerokości około 5 cm.
    6. Pierwszy pas zwijamy w rulon i wykładamy na środek tortownicy lub patery.
    7. Kolejne pasy zawijamy wokół ustawionej na paterze rolady (zaczynamy w miejscu
    gdzie skończył się poprzedni pasek).
    8. Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej
    kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
    9. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
    10. Śmietanę (250ml) ubić na sztywno.
    Usunąć folię z tortu, wysmarować ubitą
    śmietaną boki i wierzch tortu.
    Posypać górę kakao i startą na grubych oczkach czekoladą,
    część śmietany wycisnąć przez szprycę i ozdobić wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować