Zawijaniec schabowy z otrębami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest doskonały na uroczysty posiłek lub jako wykwintna wędlina.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu bez kości
    ● 50 dag mielonego mięsa z indyka
    ● 2 plastry dowolnej wędliny
    ● 4 łyżki otrębów pszennych
    ● posiekana cebula
    ● 3 łyżki musztardy
    ● 30 dag żółtego sera
    ● 3 ogórki kiszone
    ● jajko
    ●3 łyżki oleju
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie

Zawijaniec schabowy z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy.
    Nacinamy na prostokąt i rozbijamy.
    Oprószamy przyprawami
    i ziołami. Smarujemy musztardą
    i posypujemy cebulą
  • 2. Do mielonego mięsa wbijamy
    jajko, doprawiamy. Mieszamy
    z otrębami. Wykładamy
    na schab.
  • 3. Paprykę myjemy, osuszamy
    i kroimy w kostkę. Ser i ogórki kroimy w duże słupki. Na mięsie,
    wzdłuż dłuższego brzegu,
    układamy ser, następnie ogórki.
    Cały płat posypujemy papryką.
    Mięso zwijamy w roladę,
    zaczynając od brzegu
    z serem i ogórkami, aby znalazły
    się w środku rolady. Końce
    zaślepiamy plastrami wędliny.
  • 4. Olej mieszamy z przyprawami
    i polewamy mięso. Wsuwamy
    do rękawa do pieczenia.
    Wkładamy do zimnego piekarnika
    i rozgrzewamy do 200 °C.
    Pieczemy ok. 70 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy