Zawijane drożdżówki z jagodami

0 (0 ocen)

Jagody fantazyjnie zawinięte w klasyczne ciasto drożdżowe. Zaletą drożdżówek jest ich kształt, który minimalizuje ryzyko pobrudzenia się jagodami. Zwłaszcza przez dzieci:)

Składniki:

  • CIASTO:
    500g mąki pszennej
    100g cukru
    25g drożdży
    2 jajka
    250ml mleka
    szczypta soli

    NADZIENIE:
    500ml jagód
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zawijane drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżką mąki (pobrane z podanych składników) Odstawić na 10min w ciepłe miejsce.
  • 2. Drożdże powinny zacząć pracować.Dodać resztę ciepłego mleka, cukier, mąkę, sól i roztrzepane jajka. Odlać 2 łyżki jajek na posmarowanie drożdżówek. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok 1godz.)
  • 3. Kiedy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie. Jagody umieścić w garnku z cukrem i podsmażyć. Dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić.
  • image-1da47uh 4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, ale krótko. Rozwałkować i pociąć około 10cm paski. Na brzegu nałożyć odrobinę jagód.
  • image-0j8j8q1 5. Zwinąć tylko tyle, aby ciasto zakryło jagody. Odciąć ok 6cm dalej. Pasek pociąć na paski i zawinąć na rulonik.
  • image-10msufa 6. Końce pasków włożyć pod spód drożdżówki. Posmarować odłożonymi jajkami. Piec ok 15min w 180*C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować