Zawijańce z łopatki wieprzowej ze śliwką, z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry, dać do miski. Składniki marynaty dokładnie wymieszać z mięsem tak, żeby pokryła całą powierzchnie mięsa.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ja dałam na całą noc.
Następnie mięso rozbić tłuczkiem. Śliwki pokroić na paseczki, rozłożyć na plastry mięsa, zwinąć i spiąć wykałaczkami.
2.Panierować w mące.
3.Na patelni rozgrzać olej, poukładać roladki i opiec ze wszystkich stron.
4.Cebule obrać, pokroić w piórka, czosnek rozgnieść praską i przełożyć do mięsa i chwilę podsmażyć. Podlać 1 szklanką wody, dodać 10 śliwek i dusić pod przykryciem. Przyprawić sos przyprawa uniwersalna,i pieprzem.
5.Ziemniaki pokroić w cząstki i przełożyć do patelni. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby, uzupełniać wyparowany sos wodą.
6.Podawać na gorąco jako danie obiadowe z dowolną surówką.
Porady
Zawijańce można robić także z innego dowolnego mięsa np. z kurcząt, indyka, schabu, cielęciny itp.
Zamiast ziemniaków, można zastosować ryż lub kaszę.
Komentarze