Zawijańce drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka.
Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.
Pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem.
Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy jajo, oliwę, przestudzone mleko z masłem i cukrem i wyrośnięte drożdże, mieszamy.
Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Zaczynamy wyrabianie, możemy to zrobić ręcznie lub mikserem /ja robię ręcznie – mam pewność, że wszystkie składniki dobrze się połączą/.
Gdy ciasto będzie błyszczące i będzie łatwo odchodziło od reki kończymy wyrabianie. Ewentualnie w miarę potrzeby dosypujemy mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam/.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je, rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem /2 łyżeczki + 5 łyżeczek/, zwijamy w roladę i kroimy na 1,5 centymetrowe krążki, które układamy luźno obok siebie w tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Znowu wkładamy je przykryte ściereczką do piekarnika /50 stopni/ i czekamy aż podwoją objętość.
Wyciągamy blaszkę z zawijańcami, podwyższamy temperaturę do 180 stopni.
Wstawiamy tortownicę do piekarnika na 20-30 minut aż będą ładnie zrumienione.
Smacznego!
Komentarze