Zasmażane pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
1. Kapustę delikatnie płuczemy. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle (1 łyżka masła). Dodajemy cukier, około łyżeczkę soli, pieprz oraz liście laurowe. Po podsmażeniu dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy co chwilę mieszając.
2. Pieczarki myjemy, kroimy na połowy, a następnie na plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na pozostałym rozgrzanym maśle. Gdy pieczarki staną się lekko miękkie dodajemy je (razem z powstałym tłuszczykiem) do kapusty. Gotujemy razem jeszcze przez około 15 minut.
3. W razie potrzeby doprawiamy do smaku odrobiną soli lub cukru.
4. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest jednolite, beż żadnych grudek, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki płat ciasta. Następnie (np. szklanką) wykrawamy z ciasta koła. Na środku układamy kulkę farszu. Kółka składamy na pół i sklejamy brzegi tak, aby farsz nie wyleciał ze środka. Brzegi możemy też skleić mocniej za pomocą widelca.
3.Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Następnie odsączamy z wody i smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym na patelni maśle.
Komentarze