Zaplataniec ze szpinakiem,ricotta i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jajko ,szpinak ,ser ricotta-samo zdrowie!-polecam wiec " zaplesc " to wszystko w ciasto-np.francuskie i juz mamy przekaske ladna,smaczna i zdrowa!

  • 40 min

Składniki:

  • .ciasto francuskie ( okragle )
    .250 gr ricotta
    .500 gr swiezych lisci szpinaku
    .2 jajka + 1 szt.
    .1 lyzka masla
    .sol i pieprz
    .2 lyzki parmezanu

Zaplataniec ze szpinakiem,ricotta i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo.
  • 2. Liscie szpinaku pluczemy pod biezaca woda,potem kroimy i przekladamy na patelnie z roztopionym maselkiem.
  • 3. Dusimy mieszajac bez dodatku przypraw ok.10 min-studzimy.
  • 4. Odciskamy powstaly sos szpinakowy ,dodajemy ricotte ,przyprawy i parmezan-mieszamy .
  • 5. Ciasto francuskie rozkladamy ,nacinamy ostrym nozem paski po skosie ,pozostawiac posrodku dosc duzy prostokat.
  • Zaplataniec ze szpinakiem,ricotta i jajkiem 6. Na srodek ( prostokat ) ciasta nanosimy mase szpinakowo-serowa ,umieszczamy przekrojone na pol jajka,-teraz naprzemiennie zakladamy na siebie paski ciasta,lekko je dociskajac.
  • 7. Smarujemy calosc roztrzepanym jajkiem.
  • 8. Smacznego!
  • 9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210st C przez 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy