Zapiekany ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli, odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju dodajemy, z tartą na tarce o dużych oczkach marchewkę, fasole, kapustę pekińską, pokrojone w kostkę cebule i paprykę oraz pokrojony na drobne różyczki brokuł. Dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso i przyprawy wg własnego gustu, mieszamy i smażymy bez pokrywki aż woda odparuje. Na posmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wykładamy ryż smarujemy częścią sosu na to wykładamy warzywa z mięsem, smarujemy resztą sosu. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika w 190 stopniach na ok 25-30 min.
Porady
Zapiekankę można posypać świeżym koperkiem lub innymi ziołami i startym serem.
Komentarze