Zapiekany ryż z jabłkami i rodzynkami.

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodki deser.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu ( 20 dag)
    10 dag rodzynek
    kilogram jabłek
    cynamon
    szklanka mleka
    szczypta soli
    cukier do smaku
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekany ryż z jabłkami i rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na w szklance mleka i wody ,ze szczyptą soli i cukrem do smaku.Odsączyć,wyjąć z woreczków.
  • Jabłka. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Pierwsza warstwa zapiekanki. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem.Wyłożyć połowę ryżu,na ryż połowę jabłek,posypać cukrem do smaku,cynamonem i połową rodzynek.
  • Do pieczenia. 4. Nałożyć resztę ryżu,jabłka oprószyć cukrem ,cynamonem i pozostałymi rodzynkami.Piec około 45 minut,aż jabłka będą miękkie,w temperaturze 180 stopni.Podajemy od razu gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować