Zapiekany ryż z grzybami

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Najwięcej radości sprawia mi pieczenie, ale dużo czasu spędzam również na gotowaniu dla moich mężczyzn: męża i syna. Obaj uwielbiają risotto z grzybami, zwłaszcza z leśnymi, ale także z pieczarkami. W

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag leśnych grzybów
    ● 40 dag ryżu
    ● cebula
    ● 3 łyżki śmietany 18-proc.
    ● ok. 15 dag żółtego sera
    ● słodka mielona papryka
    ● sól
    ● bułka tarta
    ● olej do smażenia
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany ryż z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy i kroimy
    w dużą kostkę. Dusimy na rozgrzanym
    oleju ok. 30 minut. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej
    wodzie. Ser ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
  • Zapiekany ryż z grzybami 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w kostkę. Rumienimy na rozgrzanym
    oleju. Wsypujemy
    grzyby. Chwilę smażymy, dodajemy
    śmietanę i dusimy 15 minut
    pod przykryciem.
  • 3. Grzyby mieszamy z ryżem,
    doprawiamy solą i papryką.
    Naczynie żaroodporne smarujemy
    olejem i posypujemy bułką
    tartą. Wkładamy ryż z grzybami.
    Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury ok. 200 °C.
    Risotto zapiekamy ok. 20 minut.
    Przed podaniem posypujemy
    serem i dekorujemy natką
    pietruszki.

Porady

● Do potrawy można też użyć grzybów suszonych lub marynowanych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

To może cię zainteresować