Dziś proponuję makaron zapiekany ze szpinakiem. Uwaga: uzależnia ;) ! Nie ważne ile go zrobię, zawsze zostaje zjedzony do końca :) !
1 godz. 10 min
Składniki:
400 g makaronu penne
6-8 plasterków boczku wędzonego
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
około 450 g mrożonego szpinaku (u mnie szpinak w liściach)
odrobina oleju (do wysmarowania formy żaroodpornej)
około 200 g (kostka) sera typu feta
300 ml przegotowanej wody
2 fixy spaghetti Carbonara (można dodać własny sos, ja wolę fix)
Duża śmietana 18% (400 g)
odrobina startego żółtego sera
Zapiekany makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Formę żaroodporną wysmaruj olejem. Do przygotowanej formy wsyp surowy makaron, wyrównaj go.
2. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnie - bez dodatku żadnego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest tłusty. Gdy tylko się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę. Po usmażeniu, przełóż wszystko do naczynia, w którym znajduje się makaron.
3. Na drugiej patelni rozgrzej masło, wyciśnij 2 ząbki czosnku. Dodaj szpinak. Gdy się rozmrozi, przełóż do naczynia.
4. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników.
5. Czas na sos: Wymieszaj fix Carbonara wraz z wodą i śmietaną. Nie dodawaj odrazu całej śmietany, ja dodaję około 300 g. Dobrze wymieszane składniki podgrzej. Gdy zacznie bulgotać, zostaw na gazie jeszcze przez około 1 minutę. Następnie dodaj do naczynia. W związku z tym, iż sos jest gęsty, zawsze wlewam odrobinę przegotowanej wody do garnka po sosie, do tego dodaję resztę śmietany. Chwilkę podgrzewam i mieszkam z resztą składników.
6. Wszystkie składniki dokładnie i ostrożnie ze sobą wymieszaj.
7. Do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni), wstaw makaron na około 35-40 minut (musi bulgotać). Wyjmij na chwilkę, posyp startym żółtym serem. Wstaw na kolejne 10 minut.
Komentarze