Zapiekany makaron z łososiem i szpinakiem

4.5 (185 ocen)

Moja pyszna i zdrowa propozycja np.na piątkowy, bezmięsny posiłek.

Składniki:

  • 200g makaronu świderki
    150g łososia norweskiego wędzonego w plastrach
    200g szpinaku mrożonego
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    4 łyżki startego żółtego sera
    6-8 pomidorków koktajlowych
    3 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    ostra mielona papryka
    papryka w płatkach
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    listki bazylii do dekoracji





Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Dania z makaronem

Zapiekany makaron z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj makaron 1. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, odcedź. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, wrzuć szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę odparuj, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • pokrój łososia 2. Plastry łososia pokrój w paseczki a umyte pomidorki na ćwiartki. Formę żaroodporną posmaruj pozostałym masłem, wyłóż połowę makaronu i przykryj szpinakiem. Następnie rozłóż łososia, posyp pieprzem i przykryj pozostałym makaronem.
  • rozłóż łososia na szpinaku 3. Śmietanę wymieszaj ze startym żółtym serem, solą, pieprzem i papryką mieloną. Sosem polej zapiekankę i porozkładaj cząstki pomidorków. Zapiekaj 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Posyp papryką w płatkach i udekoruj listkami bazylii. Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Szpinak Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować