Zapiekany makaron z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, odcedź. Łyżkę masła rozgrzej na patelni, wrzuć szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Chwilę odparuj, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
2.Plastry łososia pokrój w paseczki a umyte pomidorki na ćwiartki. Formę żaroodporną posmaruj pozostałym masłem, wyłóż połowę makaronu i przykryj szpinakiem. Następnie rozłóż łososia, posyp pieprzem i przykryj pozostałym makaronem.
3.Śmietanę wymieszaj ze startym żółtym serem, solą, pieprzem i papryką mieloną. Sosem polej zapiekankę i porozkładaj cząstki pomidorków. Zapiekaj 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Posyp papryką w płatkach i udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
Komentarze