Zapiekany jaśminowy ryż z jabłkami i szafranem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny z dodatkiem szafranu

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż jaśminowy (woreczki): 2 opakowania
    - jabłka (dużych Ligol): 5 sztuk
    - szafran mielony: 0.5 łyżeczki
    - masło: 4 plastry
    - cukier brązowy: 6 łyżek
    - kwaśna śmietana: 4 łyżki
    - cytryna (wycisnąć tylko sok): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany jaśminowy ryż z jabłkami i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki dodać 2 łyżki brązowego cukru
    i smażyć na małym ogniu do czasu aż sok z jabłek odparuje.
    Dodać szafran, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
    Wysmarować naczynie żaroodporne masłem,
    nałożyć warstwę ryżu, dwa plastry masła i dwie łyżki cukru.
    Na warstwę ryżu nałożyć grubą warstwę masy jabłkowej
    i przykryć ją kolejną ale już cienką warstwą ryżu, masła i cukru.
    Udekorować wierzch cieniutkimi plasterkami jabłek.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180'
    i zapiekać 20 minut.
    Na końcu udekorować śmietaną i listkami mięty.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować