Zapiekany jaśminowy ryż z jabłkami i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Jabłka obrać, pokroić na duże kawałki dodać 2 łyżki brązowego cukru
i smażyć na małym ogniu do czasu aż sok z jabłek odparuje.
Dodać szafran, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Wysmarować naczynie żaroodporne masłem,
nałożyć warstwę ryżu, dwa plastry masła i dwie łyżki cukru.
Na warstwę ryżu nałożyć grubą warstwę masy jabłkowej
i przykryć ją kolejną ale już cienką warstwą ryżu, masła i cukru.
Udekorować wierzch cieniutkimi plasterkami jabłek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180'
i zapiekać 20 minut.
Na końcu udekorować śmietaną i listkami mięty.
Smacznego!
Komentarze