Zapiekany kurczak w sosie śmietanowo - pieczarkowo - porowym

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Wykwintny kurczak zapieczony w sosie pieczarkowo śmietanowo porowym, idealny obiad na każdą uroczystość po prostu palce lizać! Przepis mojego autorstwa.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
    1 duża cebula
    1 duży por
    6 pieczarek
    2 łyżki musztardy francuskiej
    500 ml śmietany lub jogurtu greckiego
    15 dag sera żółtego
    pieprz kolorowy
    sól

    2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Ser

Zapiekany kurczak w sosie śmietanowo - pieczarkowo - porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyścić i umyć, każdy kawałek przekroić na porcje.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju, dodać pokrojony w krążki por i pokrojone w paseczki pieczarki.
  • 3. Następnie dodać musztardę, śmietanę oraz starty żółty ser na tarce na dużych oczkach. Doprawić do smaku sos.
  • 4. Na blaszce wyłożyć połowę sosu rozłożyć kawałki fileta i przykryć resztą sosu.
  • . 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec ok. 40 minut.
  • . 6. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować