jestem miłośniczką czekolady. Ten krem to moj nr 1 wśród czekoladowych wypieków. Krem jest bardzo aksamitny i delikatny. Nie zbyt słodki i nie za gorzki - taki w sam razA polany bita śmietaną zadowoli wiele kubków smkowych
Zapiekany krem czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę.
Gdy mąką się zarumieni dodać kakao dokładnie mieszać i dodać mleko.
Całość zagotować, zdjąć z ognia i wystudzić.
2.Białka ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym i szczypta solą
3.Do przestudzonej masy kakaowej dodawać żółtka i cukier puder cały czas ucierając do uzyskania jednolitej masy.
Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników
4.Krem wlać do formy, piec 35 minut w 150 stopniach (góra - dół)
Komentarze