Zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo-jajecznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na większe różyczki, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie tak aby się nie rozpadł. Wyciągać łyżką cedzakową i rozłożyć na sicie.
2.Pieczarki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnie dodać 1 łyżkę masła i pokrojone pieczarki, dusić do wyparowania wody z pieczarek. Dodać przyprawy i zioła. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
3.Dno naczynia do zapiekania nasmarować pozostałą łyżką masła po czym ułożyć różyczki kalafiora a między nimi pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać połową siekanego szczypiorku i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min aż wierzch się zarumieni i sos zapiecze. Przed podaniem posypać resztą szczypiorku.
Komentarze