Zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo-jajecznym sosem

4.48 (176 ocen)

Proste i szybkie danie, które możemy podać do obiadu lub zjeść z pieczywem.

Składniki:

  • na 3-4 porcje:
    1 duży kalafior
    200 g małych pieczarek
    pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła
    suszony lubczyk lub natka pietruszki

    sos:
    szklanka śmietany 18%
    200 g sera żółtego startego
    2 jajka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa mielona
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo-jajecznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo jajecznym sosem 1. Kalafior podzielić na większe różyczki, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie tak aby się nie rozpadł. Wyciągać łyżką cedzakową i rozłożyć na sicie.
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo jajecznym sosem 2. Pieczarki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnie dodać 1 łyżkę masła i pokrojone pieczarki, dusić do wyparowania wody z pieczarek. Dodać przyprawy i zioła. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami pod serowo jajecznym sosem 3. Dno naczynia do zapiekania nasmarować pozostałą łyżką masła po czym ułożyć różyczki kalafiora a między nimi pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać połową siekanego szczypiorku i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min aż wierzch się zarumieni i sos zapiecze. Przed podaniem posypać resztą szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować