Zapiekany camembert z salsą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne połączenie lekko słonego sera z orzeźwiającymi i słodkimi truskawkami.

  • 25 min

Składniki:

  • 125 g sera camembert (1 krążek)
    150 g truskawek
    kilka listków mięty
    1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego o posmaku cytrynowym (może być zwykły albo o innym owocowym posmaku)

Zapiekany camembert z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Camembert zapiekaj przez 15-20 minut w temp. 180 st. C. Jeśli nie jesteś pewien czy jest gotowy naciśnij go delikatnie od góry, jeśli pod naciskiem jest płynny, można go wyciągnąć.
  • 2. Salsa truskawkowa: 3 truskawki odłóż do dekoracji a resztę pokrój w drobną kostkę. 3 większe listki mięty też drobniutko posiekaj, dodaj do truskawek, wlej też ocet balsamiczny i delikatnie przemieszaj.
  • 3. Camembert serwuj na ciepło z salsą truskawkową. Dla dekoracji pokrój pozostałe truskawki w plasterki. Całość udekoruj też listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy