Pyszne połączenie lekko słonego sera z orzeźwiającymi i słodkimi truskawkami.
25 min
Składniki:
125 g sera camembert (1 krążek)
150 g truskawek
kilka listków mięty
1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego o posmaku cytrynowym (może być zwykły albo o innym owocowym posmaku)
Zapiekany camembert z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Camembert zapiekaj przez 15-20 minut w temp. 180 st. C. Jeśli nie jesteś pewien czy jest gotowy naciśnij go delikatnie od góry, jeśli pod naciskiem jest płynny, można go wyciągnąć.
2.Salsa truskawkowa: 3 truskawki odłóż do dekoracji a resztę pokrój w drobną kostkę. 3 większe listki mięty też drobniutko posiekaj, dodaj do truskawek, wlej też ocet balsamiczny i delikatnie przemieszaj.
3.Camembert serwuj na ciepło z salsą truskawkową. Dla dekoracji pokrój pozostałe truskawki w plasterki. Całość udekoruj też listkami mięty.
Komentarze