zapiekanki z pieczarkami i szynką

4.98 (197 ocen)

  • 20 min

Takie zapiekanki są zdrowszą wersją istniejących na rynku fast-foodów.

  • 20 min

Składniki:

  • - 12 kromek chleba lub 6 małych bułek
    - ok. 400 dag pieczarek
    - 2 średniej wielkości cebule
    - kilka plasterków szynki
    - 12 plasterków żółtego sera lub 20 dag w kawałku do starcia na tarce
    - pieprz
    - sól
    - zioła prowansalskie
    - bazylia
    - masło
    - olej do posmarowania blachy
    - ketchup
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanki z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki kroimy i smażymy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Szynkę kroimy na paseczki, posypujemy bazylią i smażymy na małej ilości tłuszczu.
    3. Chleb smarujemy masłem, na każdej kromce kładziemy porcję pieczarek i szynki, następnie ser i posypujemy ziołami prowansalskimi.
    4. Kromki układamy na posmarowanej cienko tłuszczem blaszce.
    5. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    6. Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem.

Porady

Zapiekanki smakują równie dobrze bez dodatku szynki. Ciekawy smak możemy uzyskać posypując masło szczyptą granulowanego czosnku lub dokładając dodatkowy ser pod pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować