Zapiekanki z pieczarkami

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Szybkie zapiekanki, takie jakie pamiętam podczas wyjazdów na studia. Chrupiące, wypełnione pieczarkami i cebulką.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 bułki lub 1 bardzo długa bagietka
    200 g pieczarek
    2 cebule
    100 g startego sera żółtego
    3-4 ogórki konserwowe (z octu)
    ketchup
    majonez
    1-2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bagietka Zapiekanki Przystawki

Zapiekanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelnię dajemy olej i wrzucamy cebulę, szklimy ją tylko, wrzucamy pieczarki, smażymy aż puszczą soki. Całość doprawiamy lekko solą i pieprzem.
  • 2. Bułki lub bagietki przekrajamy wzdłuż na pół, wybieramy miękkie środki, w to miejsce nakładamy jak najwięcej cebulki i pieczarek, posypujemy obficie serem i zapiekamy do momentu stopienia się sera, trwa to jakieś 5-6 minut. Nie warto ich dłużej trzymać w piekarniku, bo bułka zamiast chrupiącej zrobi się jak kamień.
  • 3. Ogórki kroimy w poprzek w cienkie plasterki, kładziemy na upieczone bułki, całość polewamy zygzakami ketchupem i majonezem. Zajadamy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Bułka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować