Szybkie zapiekanki, takie jakie pamiętam podczas wyjazdów na studia. Chrupiące, wypełnione pieczarkami i cebulką.
30 min
Składniki:
4 bułki lub 1 bardzo długa bagietka
200 g pieczarek
2 cebule
100 g startego sera żółtego
3-4 ogórki konserwowe (z octu)
ketchup
majonez
1-2 łyżki oleju do smażenia
Zapiekanki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelnię dajemy olej i wrzucamy cebulę, szklimy ją tylko, wrzucamy pieczarki, smażymy aż puszczą soki. Całość doprawiamy lekko solą i pieprzem.
2.Bułki lub bagietki przekrajamy wzdłuż na pół, wybieramy miękkie środki, w to miejsce nakładamy jak najwięcej cebulki i pieczarek, posypujemy obficie serem i zapiekamy do momentu stopienia się sera, trwa to jakieś 5-6 minut. Nie warto ich dłużej trzymać w piekarniku, bo bułka zamiast chrupiącej zrobi się jak kamień.
3.Ogórki kroimy w poprzek w cienkie plasterki, kładziemy na upieczone bułki, całość polewamy zygzakami ketchupem i majonezem. Zajadamy na ciepło.
Komentarze