Zapiekanka ziemniaczano mięsna

4.5 (171 ocen)

  • 15 min

dobry pomysł na drugie danie lub kolacje

  • 15 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    500g mięsa mielonego 
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    słoiczek przecieru pomidorowego
    200ml kwaśnej śmietany 12%
    100ml wody
    500g pieczarek
    30dgk żółtego sera
    majeranek, słodka papryka
    sól, pieprz
    pół łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zapiekanka ziemniaczano mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duszenie mięsa mielonego 1. Na patelni podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • zapiekanka 2. Pieczarki pokrojone w plasterki również podsmażamy z druga cebulą, solą i pieprzem, do odparowania wody.Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy je na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. Śmietanę, wodę oraz koncentrat mieszamy i dodajemy duuużo majeranku, papryki.
    Wykładamy na to podsmażone mięso, później pieczarki.
    Posypujemy odrobiną sera i zapiekamy pod przykryciem lub folią aluminiową około 45 minut w temperaturze 200oC

    Na koniec gdy ziemniaki już będą miękkie, odkrywamy zapiekankę posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera ok. 10 minut.

Porady

Można dodac jeszcze boczku przysmażonego na patelni rówież będzie dobre

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować