Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowo-marchwiowa z wędliną i beszamelem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sycąca i bardzo smaczna propozycja obiadowa

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 kalafior
    2 marchewki
    kilka plastrów szynki drobiowej
    Na sos :
    1, 5 szklanki mleka
    50 g masła
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    sól
    gałka muszkatołowa
    mieszanka ziół włoskich
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowo-marchwiowa z wędliną i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mj7xry 1. Ziemniaki zalać wodą, posolić i gotować 10 minut, odcedzić. Pokroić w plastry, podzielić na 2 części, jedną wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Umyty i podzielony na mniejsze cząstki kalafior zalać wrzątkiem , posolić wodę i ugotować al’ dente. Odcedzić.Na ziemniaki ułożyć połowę różyczek kalafiora,połowę pokrojonej w kostkę wędliny, jedną obraną i utartą na grubych oczkach marchewkę. Posypać ziołami i solą, na to ponownie ziemniaki, kalafior, wędlina, marchew, sól i zioła, całość zalać sosem beszamelowym
    Sos- masło stopić i dodać mąkę mieszając. Kiedy masło połączy się z mąką wlewać powoli mleko intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Zalaną sosem zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać z termoobiegiem ok. 35 minut.

Porady

Do zapiekanki można dołożyć również inne warzywa: brokuł, seler, pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować