Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowo-marchwiowa z wędliną i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zalać wodą, posolić i gotować 10 minut, odcedzić. Pokroić w plastry, podzielić na 2 części, jedną wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Umyty i podzielony na mniejsze cząstki kalafior zalać wrzątkiem , posolić wodę i ugotować al’ dente. Odcedzić.Na ziemniaki ułożyć połowę różyczek kalafiora,połowę pokrojonej w kostkę wędliny, jedną obraną i utartą na grubych oczkach marchewkę. Posypać ziołami i solą, na to ponownie ziemniaki, kalafior, wędlina, marchew, sól i zioła, całość zalać sosem beszamelowym
Sos- masło stopić i dodać mąkę mieszając. Kiedy masło połączy się z mąką wlewać powoli mleko intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zalaną sosem zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać z termoobiegiem ok. 35 minut.
Porady
Do zapiekanki można dołożyć również inne warzywa: brokuł, seler, pieczarki.
Komentarze