Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem

0 (0 ocen)

Pachnąca czosnkiem zapiekanka z ziemniaków i ogonówki

Składniki:

  • 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach
    10 dag wędzonej ogonówki w plastrach
    sól
    rozmaryn suszony
    ostra papryka w proszku
    3-4 łyżki śmietany 18%
    10 dag sera gouda w drobnych wiórkach
    duży ząbek czosnku
    masło do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Ogonówkę pokroić w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarować masłem. Ułożyć w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki. Posypać solą, rozmarynem i ostrą papryką.
    W miseczce wymieszać śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarować na wierzchu ziemniaków.
    Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy