Pachnąca czosnkiem zapiekanka z ziemniaków i ogonówki
Składniki:
3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 dag wędzonej ogonówki w plastrach
sól
rozmaryn suszony
ostra papryka w proszku
3-4 łyżki śmietany 18%
10 dag sera gouda w drobnych wiórkach
duży ząbek czosnku
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Ogonówkę pokroić w szersze paski. Naczynie żaroodporne o wymiarach 13x21 cm wysmarować masłem. Ułożyć w niej na przemian rządek plastrów ziemniaka i rządek pokrojonej ogonówki. Posypać solą, rozmarynem i ostrą papryką.
W miseczce wymieszać śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarować na wierzchu ziemniaków.
Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Komentarze