zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, fetą i szynką

0 (0 ocen)

pożywny obiad

Składniki:

  • ok. pół kg ziemniaków,
    100 g szpinku mrożonego,
    20 dag polędwicy sopockiej,
    op. sera feta (250 g),
    2 łyżki masła,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz
    Sos beszamelowy:
    Sos beszamelowy:
    1 szkl. mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 łyżki startego żółtego sera
    zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, bazylia

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, fetą i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry. Formę do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć warstwę ziemniaków (kilka plastrów odłożyć na wierzch). Na rozgrzanym maśle rozmrozić szpinak, odparować wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Szpinak rozsmarować na ziemniakach. Ułożyć na przemian pokrojony w kostkę ser oraz wędlinę, przykryć resztą ziemniaków.
  • 2. Sos beszamelowy: masło rozpuścić, dodać mąkę, energicznie wymieszać, dodać mleko oraz zioła, zagotować na wolnym ogniu, uważając aby się nie przypalił. Dodać ser i wymieszać.
  • 3. Zapiekankę zalać sosem. Zapiekać 15 min.w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy