Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Delikatna, ale z pazurem :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże, sypkie ziemniaki
    3 filety z udka kurczaka
    200 g mrożonego szpinaku
    2 cebule
    100 g sera żółtego
    4 ząbki czosnku
    1/4 szklanki mleka
    sól, pieprz
    pieprz kajeński
    ostra mieszanka przypraw (młynek)
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulka i ziemniaki 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki ugotować i utłuc z gorącym mlekiem. Na formę do zapiekania (u mnie forma do tarty o średnicy 26 cm) wyłożyć cebulę i przykryć ja ziemniakami.
  • Gotowa zapiekanka 2. Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Smacznego :)
  • Przed zapieczeniem 3. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Podsmażyć na patelni. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy się rozpadnie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch zetrzeć ser żółty io posypać słodka papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować