Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań, które jadłabym nawet co kilka dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się na awaryjny obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
10 ziemniaków średniej wielkości
ok. 500 g schabu
30 dag żółtego sera
2 duże cebule
opakowanie małych pieczarek
300 ml śmietany 30%
słodka i ostra papryka
tymianek
sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy , osuszamy i kroimy w plastry 1 cm. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które układamy pokrojone ziemniaki. Na grubych oczkach tarki ścieramy połowę żółtego sera i posypujemy nim ułożone w naczyniu ziemniaki.
2.Zabieramy się za schab. Myjemy schab , a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w średnią kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju i masła prawdziwego. Po kilku minutach dodajemy umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu, aż odparuje nam woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube pół talarki cebulę i dusimy kilka minut. Zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem i czekamy, aż wszystko się połączy. Do naczynia żaroodpornego na ziemniaki posypane serem wykładamy przyrządzony przez nas farsz z patelni . Wierzch posypujemy resztą sera. Naczynie żaroodporne zamykamy i pieczemy 1 h w temp. 190 stopni do miękkości ziemniaków . Smacznego :)
Komentarze