Zapiekanka ziemniaczana z sosem koperkowym

4.47 (176 ocen)

Talarki ziemniaków, przełożone wędliną i warzywami, zapieczone pod pyszną jogurtowo - koperkową kołderką.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    ok. 300 g wędliny (kiełbasa, polędwica,wędzonka)
    1 papryka czerwona
    4-5 łyżek kukurydzy
    100 g sera żółtego

    SOS KOPERKOWY:

    5 łyżek jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, obgotować 10 minut w osolonym wrzątku. Gdy wystygną, pokroić je na półcentymetrowe talarki.
    Wędlinę drobno pokroić, przesmażyć.
    Paprykę pokroić w paski lub w kostkę.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ziemniaczanych talarków. Na ziemniaki wyłożyć wędlinę, na to pokrojoną paprykę i kukurydzę i na wierzch resztę ziemniaków.. W celu uzyskania sosu jogurt zmiksować z jajkami, dodać posiekany koperek i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zalać sosem koperkowym i posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować