Zapiekanka ziemniaczana z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, obgotować 10 minut w osolonym wrzątku. Gdy wystygną, pokroić je na półcentymetrowe talarki.
Wędlinę drobno pokroić, przesmażyć.
Paprykę pokroić w paski lub w kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ziemniaczanych talarków. Na ziemniaki wyłożyć wędlinę, na to pokrojoną paprykę i kukurydzę i na wierzch resztę ziemniaków.. W celu uzyskania sosu jogurt zmiksować z jajkami, dodać posiekany koperek i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zalać sosem koperkowym i posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Komentarze