Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

Szpinak już kilka razy pojawił się w moich daniach i nic dziwnego, jest on bogaty w witaminy i minerały, a ponadto jest po prostu pyszny

Składniki:

  • Na zapiekankę:
    1 kg ziemniaków ugotowanych na półtwardo
    1 marchewka
    1/2 papryki czerwonej (lub 1 mała)
    1/2 papryki żółtej ( lub 1 mała)
    1 cebula2 laski kiełbasy śląskiej
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
    przyprawa do ziemniaków
    4 łyżki śmietany 18 %
    2 jajka
    20 dag sera żółtego w kawałku

    Na sos:
    150 ml mleka
    1 mała cebulka
    1 liść laurowy
    5 ziaren pieprzu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    25 g mąki pszennej
    250 g szpinaku (np mrożonego)
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w paski. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, Paprykę obieramy i kroimy w paski, wszytko razem dusimy na łyżce masła. Kiełbasę i cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę porcji ziemniaków, posypujemy je przyprawą, połowę kiełbasy z cebulką oraz połowę papryki z marchewką, warstwy powtarzamy, wszystko zalewamy rozmieszaną dokładnie śmietaną z jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na około 20 minut.
  • 3. Do rondelka wlewamy mleko, obraną przekrojoną na pół cebulkę, liść laurowy ziarna pieprzu i przecięty na pół ząbek czosnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby mleko przeszło aromatem dodatków.
  • 4. W rondelku roztapiamy masło, następnie wsypujemy mąkę i mieszając trzepaczką smażymy kilka minut. Cały czas mieszając wlewamy czyste mleko bez dodatków, a gdy sos zacznie gęstnieć zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • 5. Do sosu dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i całość doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej.

Porady

Zapiekankę podajmy gorącą polaną sosem szpinakowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować