Zapiekanka ziemniaczana z dziczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki . Kiełbasę także pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z nasion , umyć i pokroić w drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć ziemniaki około 10 min, ciągle przewracać. Dodać pokrojoną paprykę i jeszcze smażyć 5 min.
2.Kiełbasę także przesmażyć na tłuszczu w drugiej patelni. Gotowe składniki wymieszać razem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Napełnić naczynie mieszanką warzywną z kiełbasą .
3.Jajka rozbełtać z mlekiem , doprawić sos przyprawami. Całość polać sosem . Zapiekać przez 30 min w nagrzanym piekarniku do 225 stopni.
Porady
Po upieczeniu można polać ketchupem . Taką zapiekankę nieraz robię na obiad , do tego surówkę z kapusty świeżej lub pekińskiej.
Komentarze