25 dag gotowanych ziemniaków
1 mała cukinia
3 gotowane jajka
25 dag szynki
30 dag żółtego sera
1 cebula
olej
sos:
150 ml śmietanki
szklanka wody
2 łyżki mąki
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę pokroić w talarki i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Cukinię pokroić w cienkie plastry, a następnie poddusić na patelni na oleju przez ok 0,5 minuty z każdej strony. Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem, na dnie wyłożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwa cukinii, jajek, szynki, cebulki, żółty ser, ponownie ziemniaki i powtarzamy do wykorzystania składników. Na wierzchu układamy żółty ser i zalewamy sosem przygotowanym ze śmietanki zmieszanej z wodą i mąką. Pieczemy w 180 st. C. przez około 30 minut. Smacznego!
Komentarze