Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą - szybko, tanio, smacznie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - mortadela: 0.5 kilograma
    - marchewka: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - pietruszka: 0.33 pęczka
    - koperek: 0.33 pęczka
    - pomidor: 2 sztuki
    - przyprawa do ziemniaków: 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - czosnek mielony: 1 szczypta
    - ser żółty: 6 plastrów
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą I 1. Ziemniaki dokładnie umyć a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotowe wyciągnąć i pokroić w plasterki. Mortadelę kroimy w półplasterki. Cebulę w piórka. Pietruszkę i koperek siekamy. Pomidora w plasterki natomiast marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem a następnie układamy ziemniaki, przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, cebulę, mortadelę, pomidor, marchewkę.Przyprawiamy do smaku i posypujemy zieleninką. Przykrywamy ponownie ziemniaczkami i przyprawiamy do smaku. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego. Całość zapiekamy ok 30 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować