Zapiekanka z rybą i ziemniakami w jednym naczyniu, czyli to co lubię. Raz na jakiś czas warto ją zrobić, szczególnie gdy chcemy miłej odmiany, innej niż gotowane ziemniaki i smażona ryba.Polecam!
50 min
Składniki:
4 filety miruny u mnie mrożona
4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu
½ pora
1 cebula
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
20 dag sera żółtego
Natka pietruszki do posypania
Przyprawa do ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z miruną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku.
2.Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry.Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu ,
3.posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.
4.Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”
Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze